Hosszúpályi Margaréta Néptánccsoport

 

2022. szeptember 17. Szüreti Táncház

               2023. március 25. V. Télkergető Néptánctalálkozó                          

2023. április 15. Budapest, XLII. Országos Táncház Találkozó és Kirakodó Vásár

2023. május 28. Kraszna-Románia, Pünkösdi Táncház a Bokréta Néptánc Együttes szervezésében.

Szakmai beszámoló

 A Hosszúpályi Margaréta Néptánccsoport ötödik alkalommal nyújtotta be pályázatát a Csoóri Sándor Program és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett pályázatra. A pozitív elbírálásnak köszönhetően a költségvetés által felhasználható összegeket maximálisan kihasználva sikerült terveinket megvalósítani. A költségvetés módosítását egy alkalommal kérvényeztük. Erre a költségvetési tételek változása miatt volt szükség.

 Oktatói tiszteletdíj, rendezvényeink népzenei szolgáltatásához a zenekar tiszteletdíjának kifizetésére, utazások költségeire, férfi és női lábbelik vásárlására, népviseletek varratására, műszaki berendezések vásárlására, reklám és PR költségekre kaptunk támogatást.

  2022. szeptember 17.-én Szüreti Táncházat tartottunk. A talpalávaló muzsikát a Bakator Zenekar szolgáltatta. A hajdúsági, szilágysági, mezőségi, kalotaszegi táncokat Puskás László és Lakatos Fanni tanította a közel 80 főt számláló résztvevőknek. A zenekar és a táncoktatók tiszteletdíját a pályázati pénzforrásból sikerült kifizetni.

  2023. március 25.-én rendeztük meg az V. Télkergető Néptánctalálkozót. A Rozmaring Hagyományőrző Néptáncegyesület – Monostorpályiból, a Baraboly Néptáncegyüttes – Berettyóújfaluból, a Szarkaláb Hagyományőrző Néptánc Egyesület – Biharkeresztesről, a Debreceni Népi Együttes Szarkalábas Csoportja Debrecenből voltak a meghívott táncos vendégeink.  A koreográfia zenéket a Bakator Zenekar szolgáltatta. A pályázattal elnyert összegből fizettük ki a zenekar tiszteletdíját.

 A jelenlévők nemcsak nézőként, de aktív részeseiként élték át a zene, a tánc összetartó, felemelő érzését. Megcsodálták a magyar népviseletek sokszínűségét is, hiszen minden csoport, együttes más- más tájegység táncát mutatta be.

 Sajnos már az Évadzáró Előadásunk zenei kíséretét csak gépi zenével tudtuk megoldani a pénzügyi támogatás szűkössége miatt.

  Az útiköltségre kapott összeget a következő utazásokra használtuk fel:

   2022. szeptember 24. Biharkeresztes, Szüreti Felvonulás és Gála.

  2022. november 12. Derecske, viseletek varratása Marczin Istvánné   viseletkészítővel.

   2022. november 20. Berettyóújfalu, VI. Berettyó Gyermek Szóló Néptáncverseny.

  2023. április 15. Budapest, XLII. Országos Táncház Találkozó és Kirakodó Vásár.

  2023. május 28. Kraszna-Románia, Pünkösdi Táncház a Bokréta Néptánc Együttes szervezésében.

Az utazási költségek finanszírozása lehetővé tette, hogy fellépésre, viseletvarratás céljára, versenyre, az Országos Táncház Találkozó és Kirakodó Vásárra, és a határon túli táncházra is eljutottunk.

A Biharkeresztesen, évente megrendezésre kerülő Szüreti Felvonulás és Gálán a házigazdák szeretetteljes fogadtatása, a zenekarral közös produkció, az egymásra hangolódás megerősítette bennünk a magyar néptáncok iránti elkötelezettségünket.

A versenyen való részvétel egy újfajta elvárást állított a gyermekek elé. Felkészülésük eredménye, hogy megállták helyüket a rutinos versenyzők sorában. A Flaska Banda muzsikájára való táncolás a gyermekek önbizalmát pozitívan erősítette.

Táncosaink viseleteit bővítettük, az elhasználódottak egy részét kicseréltük.

A budapesti táncházban ismerős táncosokkal találkoztunk és beálltunk a táncolók közé. Így új ismeretségek is születtek. A közös kultúra összefogó erejét megtapasztalni felemelő érzés volt.

A határon túli, krasznai táncházban, ebben az évben voltunk első alkalommal. Az egymással való ismerkedés során kicseréltük eddigi táncos, csoportszervezési tapasztalatainkat. A Kraszna-Berettyó menti szilágysági táncok motívumainak elsajátítása, összefőzése táncfolyamattá fontos tanulási lehetőség volt számunkra. A helyi viseleteket a táncosokon csodálhattuk meg. A kapcsolatunkat szeretnénk elmélyíteni a következő időszakban.

 A népviseletek beszerzését teljes mértékben megvalósítottuk. Férfi és női csizmát, karaktercipőt vásároltunk.  2 pár férficsizmát és 1 pár női karaktercipőt Budapesten a XLII. Országos Táncház Találkozó és Kirakodó Vásáron, 1 pár női csizmát adásvételi szerződéssel vásároltunk. Férfi ingeket, csizmanadrágot, mellényt, mezőségi ruhát varrattunk.

 A meglévő technikai eszközeinket egy fényképezőgéppel bővítettük. A már meglévő kamera mellett, így lehetőségünk lesz nemcsak videó felvételeket, de fotókat is készíteni. Ezáltal a rendezvényeink, eseményeink dokumentálása még inkább megvalósulhat. A hozzánk ellátogató tánc együttesek számára is tudunk a táncokról felvételeket, fotókat küldeni.

A reklám és PR költségből Rollupot és a hozzá kapcsolható Molinót készíttettünk. Ezt már a Télkergető Néptánctalálkozón használtuk is. Sokkal esztétikusabb és időt állóbb, mint az eddig használt kinyomtatott logók. A jövőben mindenképpen szeretnénk bővíteni, hogy az egyéb rendezvényeink is hasonlóan jelenjenek meg.

A pályázattal elnyert összeg mindenképpen hozzájárult a tánccsoport fejlődéséhez. A táncviseletek megújulásával, szebbé válásával, az eszközök bővülésével az előadásaink hitelesebbé váltak. Ezáltal a néptánc kultúránk közvetítése, továbbadása magasabb színvonalra tudott emelkedni.

A támogatási összeg szűkössége nem fedezte valamennyi kiadásunkat. A Szüreti Táncházon kívül az V. Télkergető Néptánctalálkozó után is rendeztünk Táncházat a fellépő csoportok és a közönség soraiból sokak részvételével. A talpalávaló muzsikát itt is a Bakator Zenekar szolgáltatta. A táncokat szintén Puskás László és Lakatos Fanni tanította. Mi sem bizonyítja jobban a fergeteges sikert, mint az a https://pasztortuz.blogspot.com/2023/03/telkergeto-tanchaz-hosszupalyi-230325.html?m=l  bejegyzés és a youtube.com/watch?v=xeHg4jkl7co youtube-n található felvétel. Néptánccsoportunk több alkalommal is részt vett táncházi mulatságokon  Derecskén, Berettyóújfaluban, Mikepércsen, Monostorpályiban. Elmentünk 2022.08.28.-án a Balmazújváros-Virágoskúton megrendezett  XIX. Pásztortalálkozó és Bio Főzőversenyre. Itt a népi ételek főzése mellett a színpadon is megmutattuk viseleteinket, táncunkat, melyet a Dűvő Zenekar kísért. Monostorpályiban 2023. 06. 10.-én a Rozmaring Hagyományőrző Néptánc Egyesület Évadzáró előadásán táncoltunk. Berettyóújfaluban 2023. 06. 23.-án a Koreográfiák Éjszakája rendezvényen szintén bemutattuk táncunkat. A költségek finanszírozását minden esetben saját pénzforrásból biztosítottunk. Úgy gondoljuk, hogy a közösségek építése, kapcsolatok elmélyítése, a rendezvényeken való megmutatkozás, egymás megerősítése akkor is kötelességünk, ha nincs rá elegendő pénzforrás a központi költségvetésből.

  Köszönjük a lehetőséget a fejlődésre, a magyar kultúránk tovább éltetésére!

Kelt: Hosszúpályi,2023. július 05.

                                                                       Rácz Sándorné

                                                                 néptánccsoport vezető

A pályázat által elért eredményeink

2022. november 20.-án a Berettyóújfaluban a Bajnóca Néptánc Egyesület által megrendezett  VI. Berettyó Gyermek Szóló Néptáncversenyen a mezőföldi ugrós és friss csárdás összeállításáért Bodnár Luca és Besenyei Kitti, bronz minősítést kaptak.