Felhívás!

A Magyar Honvédség a felvételi ponthatárok kihirdetésével egy időpontban szolgálati formát jelentett be, Önkéntes Katonai Szolgálatot (ÖKSZ) néven. A program elsősorban azoknak a fiataloknak jelenthet megoldást, akiket nem vettek fel idén főiskolára, egyetemre vagy a tanulmányaikat valamiért el kellett halasztaniuk.

Ezúton szeretnénk tájékoztatni önöket 2022. január 05-én a program folytatódik: a fiatalok a megyeszékhelyen lévő toborzó irodában (4026 Debrecen, Péterfia u. 58/a) tudnak jelentkezni, december közepéig.

Legfontosabb tudnivalók:

Az OKSZ 2+4 hónapból áll, a jelentkezők átfogó honvédelmi ismereteket és stabil kereseti lehetőséget kapnak. A jelentkezéshez háziorvosi véleménnyel egyenértékű, egyszerűsített egészségi és pszichikai alkalmassági vizsgálat szükséges, valamint betöltött 18. életév, magyar állampolgárság, magyarországi bejelentett lakcím és büntetlen előélet. A jogviszony bármikor felbontható. Az első két hónapban a résztvevők alapkiképzést kapnak, majd eldönthetik, hogy maradnak ugyanazon a képzési helyszínen vagy más helyőrségben, speciális területen próbálják ki magukat. A résztvevők az alapokat az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonáitól sajátíthatják el. Aki a második hónap után speciális területet választ, akár ejtőernyős vagy búvár kiképzést is kaphat. de megtanulhat harcjárművet kezelni is.

Aki sikeresen elvégzi a hat hónapos kiképzést, 32 pontot szerez, aki ezt követően plusz fél évet katonáskodik, 64 többletpontra jogosult. A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbér, amely a kormány döntése alapján 2022-től bruttó 200 ezer Ft. A program második részében a katonák már a garantált bérminimumra jogosultak havi fizetésként, az bruttó 260 ezer Ft-ra emelkedik. A 25 év alattiak ennél is több pénzt kereshetnek, hiszen mentesülnek az SZJA fizetés alól. Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek.

A szolgálattal kapcsolatban bővebb információt az alábbi elérhetőségeken tudunk nyújtani:

MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Hadkiegészitő és Toborzó Iroda

4026 Debrecen, Péterfla u. 58/a

Tel: (52) 314-200/ (30) 815-0998

e-mail: hajdu.toborzo@mil.hu